Industrija 4.0, četvrta industrijska revolucija uključuje kombinaciju tradicionalne proizvodne i industrijske platforme i prakse s najnovijom pametnom tehnologijom. Prvenstveno se usredotočuje na upotrebu računala za strojnu komunikaciju i implementaciju Internet of Things (IoT) radi pružanja povećane automatizacije, poboljšane komunikacije i samokontrole, kao i pametna računala koji mogu analizirati i dijagnosticirati probleme bez potreba za ljudskom intervencijom.

U skladu s cijelom tehnološkom revolucijom, logičan slijed je i razvoj robota kako u industriji tako i u uslugama, kućanstvima itd. Kada razmišljamo globalno, roboti se danas koriste u gotovo svim industrijama, no neke se oslanjaju na robote više od drugih. Povećana potražnja za robotski upravljanim skladištima potaknuta je potrebom za poboljšanom kvalitetom i pouzdanošću i sve većom industrijom e-trgovine. Hrvatska je u ovom području još uvijek na početku, no polako se i na našim prostorima (kao i u regiji) poslovanje usmjerava prema tehnološkim inovacijama i samim time i robotizaciji.

Računalna inteligencija se širi i omogućava povezivanje više uređaja te međusobnu komunikaciju što znači i veće količine big data. Kada stavimo sve to u kontekst skladišta, to savršeno odgovara potrebama skladišta. U skladištu, SKU-i (jedinice za skladištenje zaliha) komuniciraju sa strojevima, strojevima se povezuju i komuniciraju s drugim strojevima, a zatim se oni zauzvrat povezuju i komuniciraju s WMS-om.

Ovaj mini ekosustav sam po sebi pokreće operacije distribucije za vaše skladište. Može odgovoriti na bilo kakva ažuriranja u popisu zadataka, a uključena robotika može se ponovno konfigurirati da reagira u stvarnom vremenu bez uključivanja ljudskih „kolega“. Te su tehnologije ne samo pouzdanije i isplativije nego ikad prije, već su i šire dostupne za niz primjena. Automatizacija skladišta smanjuje ovisnost logističke industrije o radnoj snazi te Industrija 4.0 pruža prijeko potrebno rješenje za ometanje ove produktivnosti putem integriranog sustava i inteligentnih, kolaborativnih robota koji mogu raditi zajedno s ljudima u skladištu.

Početkom lipnja 2020. pušten je u produkciju prvi robot za komisioniranje paleta u Hrvatskoj za koji je Primat informatika u sklopu svog PrimatWMS rješenja odradila softverski dio posla. Ovo je projekt na koji smo iznimno ponosni iz više razloga. S jedne strane zbog same tehnologije na kojoj je baziran, također, veseli nas i činjenica da smo pioniri među proizvođačima WMS-ova da možemo izvesti ovakav kompleksan projekt, no najviše smo ponosni na naše korisnike koji su u nama prepoznali saveznika i partnera na kojeg se mogu osloniti i računati na nas kada se očekuje više na području znanja i tehnoloških inovacija. Projekt je odrađen u suradnji s tvrtkom Demateh, a sama instalacija robota nalazi se u logističko-distributivnom centru Jamnice u Jastrebarskom. S tvrtkom Jamnica surađujemo već duži niz godina na obostrano zadovoljstvo, sva skladišta su pokrivena našim PrimatWMS sustavom te su oni prvi na našoj listi po veličini transakcija i količine podataka koji prođe kroz WMS.

S obzirom na trendove u industriji i logistici, vjerujemo da nam je ovo tek prvi u nizu projekata s robotima, a koji od naših korisnika (ili netko novi) će krenuti u smjeru modernizacije, vrijeme će pokazati. Da tvrtke preuzmu vodstvo na tržištu, trebaju prihvatiti promjene i nove tehnologije te resurse usmjeriti u tehnološki napredak koji u konačnici vodi k efikasnijem i profitabilnijem poslovanju.

Za više informacija oko automatiziranih sladišta i robotizacije unutar skladišta, kontaktirajte nas na info@primat-informatika.hr